De Schoonjansvlag

Naar aanleiding van het 700-jarig bestaan van de stad Mechelen in 2001 werd de Grote Markt bevlagd, met onder andere de Schoonjansvlag. De vlag werd ontworpen door de stadsarchivaris en gemaakt door de firma F. Waelkens in opdracht van het Mechels Stadsbestuur. Deze vlag vertoont een sterke gelijkenis met de stadsvlag van Mechelen. De reden ligt voor de hand, in de middeleeuwen waren de Schoonjans(en) in Mechelen een vooraanstaande familie, met meerdere leden in de functie van communiemeester, schepen, baljuw, gemeenteontvanger of deken van het ‘wollewerk’.

De verbondenheid van de Schoonjans(en) met Mechelen wordt bevestigd door Schoonjansvlag. Deze vlag is samen met het Schoonjans-wapenschild een mooi symbool voor SCONE JHAN. De gele kleur van het origineel wapenschild werd in de vlag om esthetische redenen vervangen door wit.

vlag schoonjans mechelen

Onze familienaam kwam twee jaar later (in 2003) opnieuw in de belangstelling door het plaatsen van een Mariabeeldje in de Schoonjanskapel van de Sint-Romboutskathedraal. Naar aanleiding van dit gebeuren kwam de familievereniging in het bezit van een exemplaar van de Schoonjansvlag.