De Pierre Schoonejansstraat en de Jan Schoonjansstraat
In Oudergem bevindt zich sedert 1934 de Pierre Schoonejansstraat; genoemd naar Pierre Schoonejans die gedurende 25 jaar actief was als gemeenteraadslid en in de buurt zeer populair was. Hij behoort tot de familietak Sint-Lambrechts en Sint-Pieters-Woluwe (familiestam: Okegem).
Een halte in Oudergem op de buslijn 41 van de MIVB (STIB) kreeg eveneens de naam ”Schoonejans”. In de buurt bevindt zich de botanische tuin Jean Massart, ook experimentele tuin Jean Massart genoemd. Deze tuin werd in 1922 aangelegd op voormalige landbouwgrond grenzend aan het Rood Klooster te Oudergem en is sinds 1997 geklasseerd. De tuin maakt deel uit van het Museumnetwerk van de Université Libre de Bruxelles (ULB).
de Pierre Schoonejansstraat te Oudergem
In 2013 werd door het toekennen van de naam Jan Schoonjansstraat in Sint-Katelijne-Waver, waar zich ooit het Borgersteinkasteel van Jan Scoenjans bevond, aan onze familienaam nog eens op een bijzondere manier aandacht geschonken. De Jan Schoonjansstraat ligt recht tegenover het kerkhof in de Borgersteinlei. Het is een nieuw aangelegde straat als toegangweg tot ‘de paalwoningen.’ De waterpartijen bevinden zich aan de oude Bonduelle-site woonproject gekend als het Manewater in Mechelen. De straat ligt in de onmiddellijke omgeving van het verdwenen Borgersteinkasteel.
Jan Schoonjans straat
De beide straatnamen zorgden voor enige ophef in de gemeenteraad van de betrokken gemeenten. Zo veroorzaakte de toekenning van de naam Pierre Schoonejansstraat enige consternatie omdat de betrokken Schoonejans nog niet overleden was en de toekenning van zijn naam dus zeer ongebruikelijk was. De benaming Jan Schoonjansstraat was voor sommige personen een probleem omdat zij dachten dat zij vooraf niet voldoende werden geraadpleegd. Na enig overleg werd de naam uiteindelijk toch goedgekeurd.